1992_134_banner_finska.jpg
2012_20.jpg
1999_16.jpg
1992_134_banner_finska.jpg

osayksi


SCROLL DOWN

osayksi


Nyt tarvitsen sinun apuasi!

- Pikku-Pässi  

 

Fiskarsissa keskellä ruukkia asustaa pieni vihreänmusta höyryveturi nimeltään Pikku-Pässi. Pikku-Pässi on Suomen ensimmäinen kapearaiteinen höyryveturi, joka kuljetti raaka-aineita ruukkiin ja valmiita Fiskarsin tuotteita maailmalle. Juhlien ja pyhien aikana Pikku-Pässin vaunut koristeltiin ja se kyyditsi sekä paikkakuntalaisia että vierailijoita. Myös kuuluisuudet kuten Mannerheim ja Bobrikoff ovat päässeet pässin kyytiin.

Rautatien purkamisen jälkeen rakas Pikku-Pässimme jäi työttömäksi ja on seissyt ulkona tuulessa ja tuiskussa vuosikymmenien ajan. Leikkivät lapset ja iloinen vilske ovat pitäneet veturin mielialaa yllä, mutta nyt se tarvitsee huolenpitoamme, jottei se päädy höyryvetureiden taivaaseen. Sinä voit auttaa!

Pelastetaan Pässi on Fiskarsin museon hanke. 

  

2012_20.jpg

osakaksi


osakaksi


Rakkautta ja höyryä tuuma tuumalta

Nimi Pikku-Pässi
Maahantuoja Axel von Knorrings Tekniska Byrå
Valmistaja Krauss & Co. München Saksa
Valmistusnumero 2517
Valmistusvuosi 1891
Liikennöimisaika 1891-1952
Käyttöpaine11 atm
Kattilan tilavuus 0,6 m³
Tulipinta 9,97 m²
Hevosvoimia noin 30
Raideleveys 750 mm
Radan pituus n. 5,5 km

Fiskarsin museon esine nro.1174

 

LYHYT HISTORIA JA TULEVAISUUS

Vuonna 1890 aloitettiin kapearaiteisen rautatien rakennustyöt Fiskarsin ruukin ja Pohjankurun välillä. Elokuussa 1891 upouusi Krauss & Co.:n höyryveturi ajoi neitsytmatkansa ja tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä Pikku-Pässi.

Junaan kuului tavara- ja matkustajavaunut. Radalla liikennöitiin säännöllisesti kahdesti päivässä. Sekä ruukkilaiset että Fiskarsin ruukin kävijät saivat matkustaa Pikku-Pässillä.

Viimeisen kerran Pikku-Pässin höyrypilli kuultiin radiossa 4. lokakuuta 1952. Kun työt loppuivat Fiskarsissa, sai Pikku-Pässi korvata Åminneforsin veturin, minkä jälkeen se päätyi Martinlaitoksen suureen romukasaan. Sieltä veturi pelastettiin Fiskarsin museolle vuonna 1959.

Vuosien 1959–2016 välillä Pikku-Pässi seisoi ulkosalla Fiskarsin ruukissa. Veturi oli ilman suojaa, mikä johti sekä ruostumiseen että vahingontekoihin. Nyt Pikku-Pässi on muuttanut sisätiloihin ja sen korjaus on käynnissä. Toivomme, että Pikku-Pässi olisi takaisin Fiskarsissa vuoden 2019 aikana. Sinulla on mahdollisuus yhdessä Fiskarsin museon kanssa osallistua talkoisiin Suomen vanhimman kapearaiteisen veturin pelastamiseksi.

Vuonna 2019 pässinradan rakennustöiden aloittamisesta tulee kuluneeksi 130 vuotta. Silloin olisi hienoa kuulla jälleen höyrypillin vihellys!

Vuonna 2020 käynnistyy jatkohanke, joka tähtää kapearaiteisen museorautatien rakentamiseen Fiskarsin ruukissa. Hanke toteuttaa Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian sekä hallitusohjelman 2025 kolme keskeistä tavoitetta. Siihen kuuluvat luovan työn ja tuotannon edellytysten parantaminen, eri väestöryhmien osallistuttaminen kulttuuriperintöömme ja elinvoimaisuuden vahvistaminen.

Pelastetaan Pässi -hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Fiskars Oyj Abp kanssa, joka hallinnoi kiinteistöjä ja maa-alueita Fiskarsin ruukissa. Suomen Rautatiemuseo tukee hanketta erikoisosaamisellaan koskien höyryvetureita, restaurointia ja raideliikennettä. Liikennevirasto ja Vr Track antavat Pelastetaan Pässi -hankkeelle neuvoja ja asiantuntija-apua koskien rataa ja raideliikennettä.

1999_16.jpg

osakolme


osakolme


Hyppää kyytiin ja tule vapaaehtoiseksi!

 

TAVOITESUMMA

890 807,00 €

Pelastetaan Pässi hankkeen talousarvio

 

#pelastetaanpassi

 

Haluamme kiittää kaikkia jotka lahjoittivat rahaa www.kulttuurilahja.fi -kampanjan kautta vuonna 2017. Mahtavan tukenne ansiosta keräsimme yhteensä 11427 €. Rahat käytetään lyhentämättöminä veturin kunnostamiseen. Jos haluat lahjoittaa rahaa hankkeelle tai mahdollistaa hanketta osaamisellasi ota yhteyttä Fiskarsin museoon. Tarvitsemme edelleen tukeasi! 

Kehitämme museon vapaaehtoistoimintaa koko vuoden 2018 ajan. Jos haluat olla mukana luomassa vapaaehtoistoiminnan perustaa Fiskarsin museolle, olet etsimämme henkilö. Mukana saa olla omien mahdollisuuksiensa, taitojensa ja halunsa mukaan. Toimintaa kehitetään yhteistyössä museolehtorimme Susanna Lounevan johdolla. 

Kevään aikana tapahtuu jo paljon. Teemme retken Kärkelän ruukkiin 4.4. ja Rautatiemuseoon 26.5., hoidamme puutarhaa ja suunnittelemme kesän ja syksyn ohjelmaa ja koulutuksia jne. Syyskuun 7.-10. päivänä 2018 teimme opintoretken Östermanlands Järnväg -museoon Mariefredissä, jonka aikana tutustuimme höyryjuniin ja niiden entisöintiin. Matkustimme myös höryjunalla Mariefredistä Taxingeen ja höyrylaivalla takaisin. Jos koet, että sinulla on osaamista tai vaikka vain intoa, jota haluat jakaa liittyen esim. vetureihin, käsitöihin, tarinankerrontaan, musiikkiin, esiintymiseen, puutarhanhoitoon tai vaikkapa esineiden luettelointiin ota yhteyttä!

Projektin hallintaan ja suunnitteluun liittyen voit olla yhteydessä projektitutkijaan Kenneth Silveriin, Kenneth.Silver@fiskarsmuseum.fi.

 

 

 

 

 

Projektia tukee

Sverige-Finland.jpg
raasepori_logo.png
 

Yhteistyössä

FISKARSIN MUSEO   Fiskarsin museo on vuonna 1949 perustettu ammatillisesti hoidettu museo läntisellä-Uudellamaalla. Höyryveturi Pikku-Pässi kuuluu museon kokoelmiin.    www.fiskarsmuseum.fi

FISKARSIN MUSEO
Fiskarsin museo on vuonna 1949 perustettu ammatillisesti hoidettu museo läntisellä-Uudellamaalla. Höyryveturi Pikku-Pässi kuuluu museon kokoelmiin.

www.fiskarsmuseum.fi

 
SUOMEN RAUTATIEMUSEO Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen erikoismuseo ja muistiorganisaatio, joka tallentaa ja tutkii suomalaista rautatieliikenteen historiaa.    Suomen Rautatiemuseo toimii Pelastetaan Pässi hankkeen pääyhteistyökumppanina.    www.rautatiemuseo.fi

SUOMEN RAUTATIEMUSEO
Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen erikoismuseo ja muistiorganisaatio, joka tallentaa ja tutkii suomalaista rautatieliikenteen historiaa.

Suomen Rautatiemuseo toimii Pelastetaan Pässi hankkeen pääyhteistyökumppanina.

www.rautatiemuseo.fi

 
KANSAN SIVISTYSRAHASTO Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahjan avulla olet mukana toteuttamassa suomalaisia unelmia. Sivuston kautta voit tukea hankkeita kulttuurin, tieteen, taiteen ja sivistyksen saralla.    www.kulttuurilahja.fi

KANSAN SIVISTYSRAHASTO
Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahjan avulla olet mukana toteuttamassa suomalaisia unelmia. Sivuston kautta voit tukea hankkeita kulttuurin, tieteen, taiteen ja sivistyksen saralla.

www.kulttuurilahja.fi

 

Fiskarsin museo, Peltorivi 13 10470 Fiskars, info@fiskarsmuseum.fi

www.fiskarsmuseum.fi